To Paradise

To Paradise
155.03 RON
3.82 2864 recenzii
Fictiune, Istoric, Ficțiune literară, LGBT, Contemporan

De la autorul clasicului A Little Life , un roman îndrăzneț, genial, care acoperă trei secole și trei versiuni diferite ale experimentului american, despre iubiți, familie, pierdere și promisiunea evazivă a utopiei.

Într-o versiune alternativă a Americii din 1893, New York face parte din Statele Libere, unde oamenii pot trăi și iubi pe cine vor (sau așa pare). Tânărul descendent fragil al unei familii distinse rezistă logodnei cu un pețitor demn, atras de un profesor de muzică fermecător fără nicio măsură. Într-un Manhattan din 1993, asediat de epidemia de SIDA, un tânăr hawaian locuiește cu partenerul său mult mai în vârstă și mai bogat, ascunzându-și copilăria tulbure și soarta tatălui său. Și în 2093, într-o lume sfâșiată de ciumă și guvernată de stăpânire totalitară, nepoata rănită a unui puternic om de știință încearcă să traverseze viața fără el și să rezolve misterul disparițiilor soțului ei.

Aceste trei secțiuni sunt unite într-o simfonie captivantă și ingenioasă, pe măsură ce notele și temele recurente se adâncesc și se îmbogățesc reciproc: O casă în Washington Square Park din Greenwich Village; boli și tratamente care au un cost teribil; bogăție și mizerie; cei slabi si cei puternici; rasă; definiția familiei și a națiunii; neprihănirea periculoasă a celor puternici și a revoluționarilor; dorința de a găsi un loc într-un paradis pământesc și conștientizarea treptată că nu poate exista. Ceea ce unește nu doar personajele, ci și aceste Americi, sunt socotelile lor cu calitățile care ne fac oameni: frica. Dragoste. Rușine. Nevoie. Singurătate.

To Paradise este un fin de siècleroman de un efect literar minunat, dar mai presus de toate este o operă de geniu emoțional. Marea putere a acestui roman remarcabil este condusă de înțelegerea de către Yanagihara a dorinței dureroase de a-i proteja pe cei pe care îi iubim – parteneri, iubiți, copii, prieteni, familie și chiar concetățenii noștri – și durerea care apare atunci când nu putem.

Cartea To Paradise

Cartea Spre Paradis